VEGETARIER IN DE HORECA.
Sinds ik vegetarier ben, volgende maand inmiddels 39 jaar,heeft er in de horeca gelukkig een flink stuk ontwikkeling ten opzichte van de geen vlees- en viseters plaatsgevonden.Een 30 jaar geleden was een omelet of een kaassoufle het gebruikelijke alternatief wat werd aangeboden als je vegetarisch at. En door het bedienend personeel werd je medelijdend beschouwd als een zeer vreemd soort mens. En er werd gevraagd naar wat je wel of niet mag eten. Dat je vegetarisch wilt eten in plaats van mogen was ondenkbaar. Nog niet zolang geleden werd ik door een bedieningsman nog extra gevraagd of ik vegetarier was, want daar ziet u niet naar uit zei de man. Meestal zijn vegetariers bleek en zien ze er ongezond uit zo vond hij.
Tegenwoordig heeft gelukkig de meerderheid van de restaurants wel een of meerdere vegetarische gerechten op de kaart. De zaken die dat niet hebben gaan we zelden naar toe want meest zijn dit echte vleeseters zaken met zwaar voedsel. Bij navraag is vegetarisch meestal wel mogelijk, maar als je vraagt wat het dan is, is het vaak iets weinig aantrekkelijks of “fantasie van de kok” . Waar ik vroeger nog zei het is in ieder geval een mooie ambiance en het was gezellig, wil ik graag toch vooraf dan weten wat de kok fantaseert, want als je aan het eind van de avond een honderd euro of meer moet neertellen, moet ook het eten goed zijn. Dit soort zaken vinden vegetariers vaak gewoon lastig. Dus rekenen we drankjes af en vertrekken naar elders met het gezelschap.
Maar de meeste zaken hebben wel iets vegetarisch op de kaart. Wel is hier duidelijk sprake van algemene trends. Geitenkaas vind je op zeer vele menulijsten, evenals paddenstoelengerechten, gevulde courgettes en gevulde paprika’s en natuurlijk pasta. Zaken waarvan we zeggen daar hebben we verrassend en lekker gegeten zijn ver in de minderheid. Wel ben ik een moeilijke vegetarier omdat ik ook geen uien en knoflook eet. Ook met vegetarische restaurants heb ik daarom overwegend teleurstellende ervaringen. Vaak is de ambiance al wat alternatiever, maar het meest jammere is dat zonder uien en knoflook in veel vegetarische restaurants niet mogelijk is. Met andere woorden, alles is al voorbereid, en de kok heeft niet de creativiteit of de wil om te improviseren. Dit is in de gangbare restaurants naar onze ervaring meestal beter.
Tegenwoordig besluiten we steeds vaker om op safe te gaan, en pakken we een Italiaantje, altijd goed, of de betere Indiase restaurants. In de Indiase zaken ligt het aan de bereidheid of mogelijkheid om een andere massala zonder uien of knoflook te gebruiken. Ook Thaise restaurants kunnen we meestal goed terecht. De betere (Lekker 500) en dus ook meestal duurdere zaken bezoeken we enkel nog vanwege een bijzondere ligging of inrichting. En helaas is het dan maar al te vaak qua voedsel teleurstellend of niets bijzonder. Of, wat ook vaak gebeurt, zeer minieme porties zodat we na afloop nog even een broodje kaas bij het tankstation halen.
Ontdek meer van DeSpiritueleKrant.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.